Skip to main content

Spelsystemet

Den formation vi använder är 2-3-1. Detta betyder att vi, förutom målvakt, använder 2 backar, 3 mittfältare och 1 forward. Detta är en stabil formation med naturlig spelbredd genom yttrarna som erbjuder många passningsalternativ.

Tre korridorer

Vänster korridor

tactical-board.com (Vänster korridor).png

Central korridor

tactical-board.com (Central korridor).png

Höger korridor

tactical-board.com (Höger korridor).png

För att underlätta kommunikationen om spelets olika delar delar vi upp planen i tre korridorer: vänster, central och höger. Den vänstra korridoren löper längs planens vänstra sida, den högra längs högersidan, och den centrala korridoren täcker området mitt på planen.

Spelpositioner

De olika spelarpositionerna har olika ansvarsområden och ska arbeta i olika korridorer. Backarna, centern och forwarden hittar vi i den centrala korridoren medan yttrarna ansvarar för vänster och höger korridor.

Backarna

tactical-board.com (CB).png

Backarna spelar främst i den centrala korridoren, med ansvar från vår egen mållinje upp till en bit ovanför mittlinjen. Deras huvuduppgifter inkluderar att försvara målet och spela bollen framåt. När vi har anfall hänger de med upp för att vara spelbara som ett säkert alternativ och snabbt kunna återerövra bollen om vi förlorar den. Det är även okej för en back att hjälpa till centralt som en extra mittfältare, men då gäller det att vara beredd att snabbt bege sig hemåt om vi förlorar bollen.

Yttrarna

tactical-board.com (YM).png

Yttrarna spelar på ytterkanterna i den vänstra eller högra korridoren och deltar både i anfall och försvar. Deras roll är att ge bredd i anfallsspelet genom att göra sig spelbara på kanterna. När vi försvarar hjälper yttrarna till att försvara den centrala korridoren och därmed pressa ut motståndarna på kanterna. Då yttrarna har en viktig uppgift i försvaret gäller det att snabbt inta försvarsposition om vi skulle förlora bollen.

Centern

tactical-board.com (CM).png

Centern håller till i den centrala korridoren och ska hjälpa forwarden när vi anfaller och backarna när vi försvarar. Centerns främsta arbetsuppgift är att hålla sig spelbar, med lagom avstånd till alla andra spelare i mitten av planen och fördela bollen till övriga spelare. Om vi förlorar bollen måste centern snabbt tillbaka och hjälpa backarna försvara den centrala korridoren.

Forwarden

tactical-board.com (FW).png

Forwarden håller också till i den centrala korridoren och har sitt ansvarsområde mellan mittlinjen och motståndarnas mållinje. Forwardens främsta uppgift är att göra mål när vi anfaller och jaga bollen när vi försvarar. Det är viktigt att forwarden inte går allt för långt hemåt för att hålla borta deras backar från att delta i deras anfallsspel. När vi förlorar bollen är det forwardens uppgift att snabbt försöka vinna tillbaka den medan övriga spelare intar sina försvarspositioner.

Försvarsspel

I försvarsspelet fokuserar vi på att hålla oss samlade i den centrala korridoren och alltid hålla oss på rätt sida om bollen - mellan bollen och vårt mål. Backar och mittfältare håller tätt ihop medan forwarden jagar bollen. Denna defensiva formation kallar vi "Lilla blomman". Genom att stänga av de centrala ytorna tvingar vi motståndarna ut på kanterna, där vi har större chanser att vinna tillbaka bollen och snabbt gå till anfall.

Stora blomman

tactical-board.com (Stora blomman).png

Lilla blomman

tactical-board.com (Lilla blomman).png

Pressa utspel

När motståndaren ska göra utspel ska vi försöka stressa dem att begå misstag. Våra yttrar markerar deras yttrar och ser till att det inte går att få fram en passning till dem. Vår center markerar deras center. Våra backar markerar deras forward samtidigt som får forward blixtsnabbt försöker pressa och stressa deras backar. Detta är två exempel utifrån två vanliga utspelsvarianter.

Första varianten

tactical-board.com (Press).png

Andra varianten

tactical-board.com (Press 2).png

Utspel från målvakten

tactical-board.com (Utspel).png

Det blir ofta utspel från målvakten och det är viktigt att då ha ett strukturerat sätt att komma igång och undvika stress under press:

  1. Målvakten börjar i mitten för att göra det svårt för motståndarna att pressa.
  2. Backarna går ner vid sidan av målvakten vid kanten av straffområdet för att kunna ta emot bollen rättvända, med tid att hitta en passning innan motståndarna når dem.
  3. Centern står precis utanför straffområdet, redo att snabbt återerövra bollen vid bolltapp.
  4. Yttrarna placerar sig längst sidlinjerna, i nivå med retreatlinjen.
  5. Forwarden ställer sig vid mittlinjen för att hålla uppe backarna.

Målvakten passar därefter till en back som driver bollen framåt. Backen ska sedan försöka passa till i första hand forwarden som möter, i andra hand till yttern som gör sig spelbar på kanten eller till centern i mitten. Om inget av dessa alternativ är tillgängliga är det tillåtet att byta kant eller skjuta upp bollen långt längst den egna kanten.

Avspark

tactical-board.com (1).png

Vid avspark ställer vi upp på ett liknande sätt som vid utspelen från målvakten och agerar på samma sätt. Men denna gång är det forwarden som passar bollen till antingen höger eller vänster back som därefter driver bollen framåt och som därefter försöker nå antingen yttern, forwarden eller centern med en passning framåt.

Omstart

tactical-board.com (Patterns).png

Den breda formationen vi använder vid utspel och avsparkar fungerar minst lika bra mitt under spelet. Kör vi fast i mitten eller på ena kanten kan man helt enkelt passa tillbaka till sin back och gå ut i en stor blomma, som vid avsparken. Detta kallas att göra en "omstart". Backen agerar då på samma sätt: Driver bollen framåt och letar passningsalternativ. Om de har flyttat över hela sitt lag går det också att byta kant via exempelvis målvakten. Ibland kan faktiskt etten bakåtpasstpassning till en back, konstigt nog, vara det bästa sättet att ta sig framåt.